Ulf Nilsen
   
 
  (foto: Agnete Brun)
   
 

TID

Ulf Nilsen deltar på utstillingen TID blant annet med et utvalg arbeider fra sin separatutstilling Inside Out på Stenersenmuseet i 2009. Han jobber ofte med konkrete symboler for vanitas- og memento moritematikk som klokken og avskårne blomster.
- Symbolbruket mitt er veldig klart i disse maleriene, og det finnes mange forklaringer. Når klokken står på bordet er den stum, og det dannes et vakuum. Alle gjenstandene i maleriene er fjernet fra sitt rette element, og naturen er gjort til kunst.
Nilsen påpeker at memento mori * og carpe diem ** er to sider av samme sak.
- Carpe diem er som ekkoet av memento mori. Det er viktig å huske på at man puster lettere og at det lyse blir enda lysere når man har vært i mørket.

En kunstneren etterlater seg arbeider til sine etterkommere, og forholder seg dermed både til fortiden gjennom bevisste og ubevisste referanser til kunsthistorien, sin samtid og ettertiden.
- Jeg har lyst til å eie tiden. Gjennom mitt arbeid som kunstner blir ikke TID kun noe som tar livet fra meg, men også noe som gir meg inspirasjon. TID handler om ofring i forhold til hva man velger å bruke den til. Om det er å hjelpe andre, eller å hjelpe seg selv. Kunsten handler også om ettermæle. Vi har alle et desperat behov for å etterlate oss noe. Først og fremst noe som tilhører andre, og ikke bare oss selv. Min TID er på en måte andres tid.
 Problematiseringer av TID skjer ofte gjennom en referanse til døden og til den tilmålte tiden vi alle har på jorden.
- Det forundrer meg veldig at vi bare skal bli borte, men det er vel det det er. Ideen om den mørke stillheten etter døden gir meg inspirasjon. Jeg tror døden gir en klangfull, nydelig varme som kan sammenliknes med å ligge i sin mors mage. Når man dør tror jeg at man går tilbake til den tilstanden man var i før man ble født. Det er utrolig vakkert at vi skal dø, og at vi har vår desperate tid her på jorden. Vi skal elske og leve livet riktig, fullt, helt og sant.

Nilsen tilbringer mye tid i Roma – en by hvor fortiden og historien fortsatt setter et synlig preg på byen. Han kaller tiden som har vært for ”en abstrakt venn”.
- I Roma er det et ekko tilbake til et fortidig tankesett. Alt jeg jobber med er ubevisst forankret i kunsthistorien, litteraturen, musikken og geometrien. Det er godt å føle at jeg aldri er alene i historien, og å ha noe trygt bak meg som puffer meg forover. Det er min oppgave å føre tradisjonen videre gjennom mitt liv og min samtid. Ting er like sanne i dag som for 4000 år siden hvis man gjør det med kjærlighet og sannhet. Det er så mye kunst som er seg selv nok. Jeg er opptatt av at ting skal gå utover seg selv, og siden jeg lever nu, er det det jeg vil snakke om.

Ulf Nilsen (f. 1950) er utdannet ved Statens Kunstakademi. Han holdt sin første separatutstilling ved Galleri Haaken i 1980.

* Oversatt som ”Husk at du skal dø!”
** Oversatt som ”Grip dagen!

 

For kjøp av kunst, kontakt: Elenor: M: 92 888 150 elenor@holeartcenter.com

Åpningstider: lør. - søndag 12 - 17:00 Kafé m. lekre småretter