Sten på sten – zenhage på Hole Artcenter
  takhage   zenhage
zenhage
zenhage
zenhage
takhage
zenhage
zenhage
zenhage
 

TAKHAGE - Hole Artcenter

Zenhage ferdigstilt oktober 2013, som første del av Hole Artcenters langsikige plan om å gjøre utenomhusarealene om til en kunstopplevelse i en japansk hage (les mer om prosjektet: Sten på sten).

Den kompakte takhagen på 100m2 har som formål å gjengi naturen rundt seg samtidig som den får et lite område til å se stort ut. Ved å leke med komposisjon, proporsjon og perspektiv blir små landskapsformer til åser, stein blir til fjell, grus blir til en elv som renner mot fjorden i bakgrunnen, og trærne beskjæres (niwaki) for å holdes små og likevel gi et uttrykk av alder.

Et tett bambusgjerde skaper en vegg der skyggene av furutrærne kan falle, samtidig som den skjuler utsikten i en retning der dette er uønsket. I den enden av hagen hvor fjorden skal hentes inn, har vi montert et åpent gjerde.

Hagen kan nytes fra utsiktsplatformen hele året.

Tiltak / materialvalg / resultat:

- BELEGG: Lys beige dekorgrus str. 4 - 8 mm

- LANDSKAPSFORMER: Kledd med ekstra tykk ugressduk i kombinasjon med bjørnemose. Komposisjon av naturstein som skulpturelt element. Integrert vannspeil som fylles/tørker ut i takt med naturen (regn/sol) og fører blikket mot fjorden i bakgrunnen.

- STIKKORD: takhage, lite vedlikehold, dekorgrus, bambusgjerde, niwaki, beskjæring, naturstein, vannspeil