Kal Elshmaa
   
 
  060033 "Diaspora XII", 95 x 130 cm, Blandet teknikk på håndlaget papir
   
 

Kal Elshmaa (f. 1970, bor og har atelié i Oslo) ”Diaspora”
I sin nye utstilling fokuserer den egyptisk-amerikanske kunstneren fortsatt på samtidens identitetstema. Ved å kombinere tradisjonell islamsk, arabisk og afrikansk kunst med et vestlig og modernistisk perspektiv leder han publikum til gjenoppdagelse av glemte gamle mønstre og til å se dem i samtidens lys. I hans siste utstilling i Galleri Elenor hadde han både papirarbeid og maleri på tre. Denne gangen er alt laget på store håndlagde papir, noe som gir assosiasjoner til Egyptisk papyrus-teknikk.

Elshmaa har arbeidet som kunstner i Norge siden 2004, han har kunstutdannelse fra USA og Egypt og hatt flere utstillinger i Norge, USA, Canada og Egypt. Elshmaa har også i disse dager fått støtte av Norsk kulturråd til å  sette opp et teaterstykke med tittelen ”Orienta” der Elshmaa står for manus og regi (premiere 11.nov.)

Diaspora handler om en forestilling om at man hører hjemme et annet sted enn der man befinner seg; stedet man er født eller vokst opp betyr ikke at man tilhører dette landet. Diaspora identitet innebærer en sterk trans-nasjonal tilhørighet, en konstant søking for et sted å tilhøre gjør at man til slutt opplever en kombinasjon av tilhørighet og hjemløshet uansett hvor man befinner seg.

Utstillingen er en fortsettelse av å søke etter en definisjon av identitet, fra mitt eget synspunkt av hvem jeg er, hvem definerer meg? Hvor hører jeg hjemme?! Gjennom prosessen oppdager jeg at jeg ikke er alene, at de fleste på en eller annen måte er forvirret og søker etter noe som kan hjelpe oss å definere hvem vi er. Hvem er ”oss”? og hvem er ”de andre”?  spør Elshmaa.

I utstillingen Diaspora bruker han symboler fra Østen og kombinerer dem med vestlige elementer, som minimalisme. ”Jeg selv er et eksempel på en blanding av øst og vest, spesielt påvirket i det siste av egyptisk litteratur fra 1930 tallet.”

Papirarbeidene til Elshmaa er kraftige og minner mye om maleri, men papiret gir en opplevelse av det håndlagde og noe som med letthet kan transporteres og implementeres i andre kulturer / land. Arbeidene gir betrakteren opplevelsen av det helt moderne blandet med det gamle etniske og orientalske -  en slags ren forvirring i skjønn harmoni.

 

For kjøp av kunst, kontakt: Elenor: M: 92 888 150 elenor@holeartcenter.com

Åpningstider: lør. - søndag 12 - 17:00 Kafé m. lekre småretter